Seksuaalikasvatus
Seksuaalineuvonnan yhtenä tärkeänä osana on seksuaalikasvatuksellinen näkökulma, ja jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus saada tutkittua, asiallista ja ikäänsä sopivaa tietoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL, 2012) mukaan seksuaalikasvatuksen tavoitteena on lisätä kasvajan tietoja, taitoja, kykyjä, mahdollisuuksia, vastuullisuutta ja huolenpitoa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Tämä on myös kirjattu ihmisoikeuslainsäädäntöön (seksuaali -ja lisääntymisterveysoikeudet).
Seksuaalikasvatus ei ole saarnaavaa ja pelottelevaa vaan myönteisyyden, suvaitsevaisuuden ja yhdessä pohtimisen kautta tapahtuvaa. Seksuaalikasvatusta onnistuu esimerkiksi yksilötapaamisina, paritapaamisina, ryhmämuotoisesti (koululuokat, seurat, erilaiset nuorisopalvelut ym.)
Seksuaalikasvatus ei ole vain lapsille ja nuorille, vaan sitä tarvitaan kaiken ikäisenä ja kaikissa ihmisryhmissä. Seksuaalikasvatusta annettaessa tulen ottamaan huomioon kasvajan iän lisäksi kehitystason, toiveet ja senhetkisen elämäntilanteen tarpeineen. Kehon muutokset käynnistävät mielen muutokset ja sen vuoksi okin tärkeää, että tietoa ja tukea voi saada koko läpi elämän.
Käsiteltäviä seksuaalikasvatuksen teemoja ovat ikäryhmästä ja tarpeista riippuen mm:
Omat rajat ja turvataidot (mm. kommunikointitaidot, ongelmanratkaisutaidot)
Tunteet ja tunnekasvatus (mm. tunteiden nimeäminen, ilmaiseminen ja seurustelusuhteen loppuminen)
Ihmissuhteet ja suhde itseen
Elämäntyylit
Ihmiskeho ja sen kehitys
Seksuaalisuus (esim.seksuaalinen suuntautuminen)
Seksuaalisuuteen liittyvät normit ja arvot
Hedelmällisyys ja lisääntyminen (mm. vastuut)
Seksuaalisuus ja oikeudet (mm. suojaikärajat)
Seksuaalikasvatukseen ei sisälly seksiä/siihen liitettäviä toimintoja